Så du funderar på att bestiga Kebnekaise? Kul!

Du kommer få en fantastisk upplevelse på många sätt vid Sveriges högsta tak.

 

 

Jag tänker ge lite snabba och effektiva tips på allt ifrån hur du tar dig dit, vilken led du ska ta, tips med vägen och svara på vanliga frågor. Men det är inte en enkel match att ta sig upp till toppen. Det är ungefär 20km vandring med många höjdmetrar som ska tas. Förutom grundkondition så handlar mycket om vädret på plats. Vädret skiftar snabbt. Men när mjölksyran kommer och du känner fönner för att vända för att du nöjjer" dig med utsikten på vägen, då ska du bita ihop och kämpa lite till. Utsikten från toppen är din belöning. (bilden ovan)

 

Transport:

Det finns olika sätt att ta sig till Kebnekaise. När du väl tagit dig till Kiruna (med flyg, tåg, bil, cykel,till fots) så ska du åka cirka 70 km västerut till Nikkaluokta. Det går bussar två gånger / dag från Kiruna och tar cirkus en timma att åka.

Väl framme i Nikkaluokta finns långtidsparkering för de som kör bil samt tältplatser för de som väljer att stanna där en natt. Finns trevlig restaurang på plats. Från Nikkaluokta startar en vandringsled 19km vandringsled som leder dig till Kebnekaise fjällstation. Vill man inte gå hela sträckan eller inte alls så finns möjlighet till en flygtur med helikopter för 800.-/person, en tur som tar ungefär 8 minuter. Alternativt finns det en båt som du kan åka med ca 6km utav leden. Men personligen föredrar jag att vandra hela sträckan eftersom att jag älskar att vandra, det är en enkel vandringsstig med fin utsikt och jag är lite snål/ekonomiskt smart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boende:

Väl framme vid fina Kebnekaise Fjällstation finns möjligheten att bo i rum eller tälta. Om du vill sova inomhus bör du boka i gofd tid, det är många som besöker Keb under sommaren! Vill du istället tälta så finns oändligt med tältplatser i närheten utav fjällstationen. Välj din egen utsikt! Det är även en del som tältar påväg upp mot Kebnekaises topp också.

 

Leden:

Det finns två olika leder, västra och östra. Jag har bara genomfört västra leden och kommer utgå efter den i den här texten. Östra leden bör du vandra med guide eftersom att det krävs klättringsutrustning för att genomföra den.

 

Är leden markerad? Behövs karta och kompass?

Västra leden är mycket bra markerad (och väl upptrampad) så det ska inte vara några problem att gå fel. Blir det däremot whoteout så får man hålla utkik efter markeringarna (eller någon människa framför).

 

Utrustning:

Eftersom att en bestigning av Kebnekaise är en dagstur krävs inte mycket att bära. Jag har sett alltför många som tar med sig hela sin ryggsäck (med tält, liggunderlag och allt man har med sig). Gör inte det!! Lämna istället tältet och all "onödig utrustning" nere vid fjällstationen och ta med en mindre dagsryggsäck istället. Den bör innehålla vattenflaska/vätskesystem, mat och snacks, extra strumpor, förstärkningskläder, telefon (kamera). Samt det absolut bästa jag vet är vandringsstavar! det är stenigt och specielt när du går nerför är stavarna ett magiskt hjälpmedel.

 

Vatten:

Det finns oändligt med färskt vatten längst med hela leden. Ha en kåsa nära till hands och klunka så mycket du kan. Du kommer att svettas! Längre upp mot toppen finns det inte lika mycket vatten, men snö som du kan smälta ifall

 

 

Behöver jag vara vältränad för att bestiga Kebnekaise?

Den absolut vanligaste frågan jag får. Nej du behöver inte vara speciellt vältränad. På vägen upp till toppen har jag mött alla möjliga människor, allt från barn till pensionärer i alla storlekar och former. Däremot så bör du ha en grundkondition eftersom att det är ett gäng rejäla stigningar på väg till toppen. Grundfysiken gör att upplevelsen känns roligare och du kan fokusera mer på att njuta av utsikten och upplevelsen, än att hålla koll på andningen. Men så länge du har en stark vilja så spelar fysiken en mindre roll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs även Megafonens artikel från 2014 när jag besökte toppen första gången.

 

Foto: Stefan Andersson

[Beskrivning utav västra leden]

Partners:

Copyright © 2017 Idalindstrom.se