Treriksröset > Smygehuk. 2167 km

Jag fastnade för långdistanscykling under äventyret jag gjorde sommaren 2016 och kände att det var dags för

ytterligare en cykeltur fast på egen hand. Sverige är ett fantastiskt land med mycket att erbjuda och därför kändes

det som ett givet val att ta sig an Sverige från den nordligaste till sydligaste punkten.

Grundplanen var att genomföra "Skandinavien runt" och ta mig an Sverige, Danmark och Norge. Dessvärre fick jag pausa det projektet pga. olika omständigheter, men Sverige kunde jag glatt genomföra enligt plan!

 

Jag startade cyklingen 26 Maj från Kilpisjärvi i norr och möttes utav snö första och andra dagen. Tredje dagen

fick jag ett härligt uppvaknande med en decimeter snö utanför tältet som hade kommit under natten. Redan där började jag ifrågasätta vad jag höll på med, det var kallt och jag hade väldigt lång resväg framför mig. Men samtidigt var jag fashinerad över hur otroligt skiftande vädret kan vara i ett och samma land. Vid samma tillfälle solade många av mina vänner ute på stränderna i södra Sverige.

 

Jag tog ungefär en månad på mig att cykla de 216 milen genom Sverige. Första halvan av Sverige ner till Östersund trampade jag på precis enligt min etapp-plan jag hade med mig, men andra halvan prioriterade jag mycket tid till att umgås med mina vänner längst vägen, hitta på andra äventyr utöver cyklingen och upptäcka olika sevärdigheter. Samt att jag hade några få vilodagar där jag spenderade hela dagen i mitt tält. Detta resulterade i ungefär lika många cykeldagar som vilodagar.

 

Navigeringsmässigt var det absolut inga konstigheter från Kilpisjärvi och egentligen hela vägen ner till Skövde. Det var raka vägen längst inlandsvägen, och därefter fick jag använda gpsen konstant då jag föredrar cykelvägar före större trafikerade vägar. Men tacksamt nog så bjuder södra delen utav Sverige på fantastiska cykelleder,

välplanerade är dom också!

 

Under cykelturen samlade jag även in pengar till den fina hjälporganisationen Min Stora Dag, samt att jag hade äran att få vara ambassadör för Håll Sverige Rent's kampanj "I Leave Nothing But Footprints".

 

 

Det har varit en helt fantastisk resa som jag kan rekomendera alla att göra. Det var häftigt att se Sverige tina upp från kall vinter till varm sommar, höra dialekterna förändras för varje dag som går och känna hur vägarna blir lite mindre kupperade ju längre söderut man kommer, men desto betydligt mycket blåsigare!

Partners:

Copyright © 2017 Idalindstrom.se