Kebnekaise

Kebnekaise Sydtopp

Så tar du dig upp på Sveriges tak


Hemester/Svemester ökar hela tiden, vilket är helt fantastiskt! Många hittar kärleken till sveriges vacra natur och söker sig till sveriges högsta berg, Kebnekaise. Här tänker jag dela med mig av en liten guide och tips på hur du tar dig dit, vilken led du tar, tips på vägen samt försöker svara på några vanliga frågor jag får.


Transport:

Det finns olika sätt att ta sig till Kebnekaise. När du väl tagit dig till Kiruna (med flyg, tåg, bil, cykel eller kanske till fots) ska du åka ytterligare cirka 70 km västerut, till Nikkaluokta. Dit går bussar två gånger/dag från Kiruna och tar ungefär en timme att åka.

Väl framme i Nikkaluokta finns långtidsparkering för de som kör bil samt tältplatser och stugor för de som väljer att stanna där någon natt. Det finns även en trevlig restaurang på plats. Från Nikkaluokta startar en 19 km vandringsled som leder dig till Kebnekaise fjällstation. Vill man inte gå hela sträckan finns möjlighet till en helikoptertur med Kallax flyg. Alternativt för de som vill gå en del av sträckan finns det efter ca 5,5 km vandring en båt som man kan åka med ca 6 km utav leden och därefter gå resterande sträcka.
Länk - info om båttransporten
Länk- info om helikoptertransport 


Boende:

Väl framme vid fina Kebnekaise Fjällstation finns möjligheten att bo i rum eller tälta. Om du vill sova inomhus bör du boka detta i god tid, det är många som besöker Kebnekaise under sommaren. Vill du istället tälta så finns oändligt med tältplatser i närheten utav fjällstationen. Välj din egen utsikt! Det är även en del som tältar på väg upp mot Kebnekaises topp.

Länk - boende Kebnekaise


Leden:

Det finns två olika leder för dig som vill upp på Sydtoppen, västra och östra. Jag har enbart gått den västra leden och kan därför inte uttala mig om östra leden, mer än att du i regel går denna med guide. Vill du gå den västra leden så är den väl markerad. Från fjällstationen följer du till en början skyltar, som sedan ganska snabbt övergår till rödmarkerade stenar som fortsätter hela vägen upp till toppen.

Länk - Västra och östra leden


Behövs karta och kompass?

Västra leden är mycket bra markerad (och väl upptrampad) så det är i regel inga problem att hitta. Men fjällen bjuder på många överraskningar och vädret kan snabbt förändras. Blir det whiteout / väldigt dåligt väder kan det vara svårt att hitta åt de rödmarkerade stenarna, speciellt på högre höjd där det börjar komma snö. Karta och kompass bör därför enligt mig alltid tas med (se dock till att veta hur dessa fungerar innan du åker.)


Vatten:

Det finns massor utav färskt vatten längst med leden. Ha gärna en kåsa nära till hands och klunka så mycket du kan. När du kommer på högre höjd blir det lite längre mellanrum mellan vattnet och mer begränsat. Däremot kan du räkna med att det finns snö du kan smälta ner & koka ifall det skulle behövas. Jag rekommenderar att ta med en vattenflaska du kan fylla upp, så du alltid har vatten nära till hands.


Hur lång tid tar det?

En vanlig fråga som givetvis är svår att svara på. Västra leden är en heldagstur på ca 18 km t/r med en total stigning på ca 1800 höjdmeter. Räkna med att vandringen kan ta ca 11-14 timmar att genomföra. Ibland mer eller mindre beroende på kondition och erfarenhet av att gå i den typen av terräng.

Utrustning:

Då Kebnekaise ses som en dagstur krävs inte överdrivet mycket att bära med sig. Jag har sett alltför många som tar med sig hela sin stora tunga ryggsäck till toppen (med tält, liggunderlag och allt man har med sig). Mitt tips är att lämna tältet, stora ryggsäcken och all "onödig utrustning" nere vid fjällstationen och istälet ta med sig en mindre dagsryggsäck. Packlista varierar givetvis från person till person och utefter behov.
Det jag brukar ta med mig upp på toppen är: vattenflaska/vätskesystem, mat (lunch) och snacks, extra strumpor, förstärkningskläder (skalkläder och dunjacka), något att ha på huvudet, telefon (kamera), ett lättare första hjälpen-kit samt vandringsstavar.
Räkna med att den steniga terrängen kommer ta på dina knän. Har du problem med knän eller fotleter etc är vandringsstavar/vandringspinne ett fantastiskt hjälpmedel för avlastning.


Behöver jag vara vältränad för att bestiga Kebnekaise?

Den absolut vanligaste frågan jag får. Nej du behöver inte vara speciellt vältränad. På vägen upp till toppen har jag mött alla möjliga människor, allt från barn till pensionärer i alla storlekar och former. Däremot tycker jag att du bör ha en god grundkondition eftersom att du kommer ta dig an ett par rejäla stigningar på väg till toppen. Grundfysiken gör att upplevelsen känns roligare och du kan fokusera mer på att njuta av utsikten och upplevelsen, än att hålla koll på andningen. Men så länge du har en stark vilja så spelar fysiken en mindre roll.

Det jag dock kan rekommendera är att testa vandra i fjällmiljö innan du tar dig an Kebnekaise. Det är lätt att man underskattar berget och får en otrolig överraskning när man väl är där. Många anser att Kebnekaise är mycket jobbigare än vad man först trott.