Guide: Kungsleden

440 kilometer fin vandringsled genom
svenska fjällkedjan!


Kungsleden är en otroligt fin vandringsled i svenska fjället som sträcker sig cirka 440 kilometer mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Det är en led som bjuder på höga berg, mäktiga dalgångar, bra markering, fräscha fjällstugor, trevliga fjällvärdar och sköna båtturer. Jag vandrade Kungsleden sommaren 2016 och tänkte här svara på några återkommande frågor jag ofta får, samt dela med mig av lite tips. 
Om du har fler funderingar om leden så tveka inte att höra av dig till mig!

Nedan kan du ladda ner STF's guide om Kungsleden. 


Vanliga återkommande frågor jag fått:


Måste man bära med sig tält eller går det bra att sova i stugor hela vägen?

Detta beror helt på hur många mil du går på en dag. Ska du gå hela Kungsleden så bör du absolut ha med dig tält/tarp/hängmatta (om du inte vill sova under bar himmel givetvis). Det finns bra med fjällstugor längst med vägen, men sträckan mellan Kvikkjokk - Jäckvik har inga fjällstugor eller proviantering. Detta är den minst vandrade delen av leden. I Vuonatjviken innan Jäckvik finns en stugby, men du bör ringa innan och kolla om det finns något ledigt. OBS! kom ihåg att de mindre vindskydden längst med leden endast är till för nödsituationer.


Kan man starta leden någon annanstans än i Hemavan / Abisko?

Absolut, om du vill gå kortare sträckor! Du kan starta i Abisko, Nikkaluokta, Vakkotavare, Saltoluokta, Kvikkjokk, Jäckvik, Ammarnäs, Adolfström eller Hemavan. Den mest vandrade sträckan längst Kungsleden är Abisko > Nikkaluokta (ca 11 mil). Tips är att kombinera den sträckan med en topptur på Kebnekaise när du ändå passerar! Men jag rekomenderar starkt att starta i Abisko eller Hemavan, och sedan försöka ta sig an hela. Det är en otrolig frihetskänsla att gå långt.


Kan man köpa mat längst vägen eller måste man bära med sig allting?

De flesta fjällstugorna har proviantering, vilken är sån lyx! Känslan att dricka en iskall 3.5 i bastun efter en heldag är magisk! Det är dock givetvis olika utbud. I regel kan du hitta godis, läsk, öl, frystorkad mat, konserver, lite utrustning, första hjälpen och annat gott/nödvändigt. Jag glömte exempelvis min kåsa i somras (ren katastrof då det är den jag i regel använder mest av allt), men som tur var kunde jag köpa en ny snabbt i en fjällstuga. Se vilka stugor som har proviant nedan. Mitt heta tips är dock att bära med sig mat för några dagar åt gången och skicka ut matpaket i förväg till fjällstationer man passerar. Se nedan vart du kan skicka ut dina paket.


När är det bästa tiden att gå?

Detta beror helt på hur snöläget ser ut i fjället. Sommaren 2016 hade nästan all snö smält bort i slutet av juli då jag började vandra, året innan då jag gick sträckan mellan Abisko - Nikkaluokta var det massvis med snö och höga vattennivåer. Kontrollera detta innan start. Vill du dock vara säker på att snön är borta och få se lite fina höstfärger så bör du vandra augusti - september (dock innan slutet av september då alla stugor stänger.)Är leden markerad hela vägen?

Leden är väldigt bra markerad med både distanser och destinationer. Samt att den är väl upptrampad. Inga konstigheter att hitta! Ha dock alltig med karta och kompass. Jag använde mest kartan för att träna mina egna orienteringskunskaper mer och läsa terrängen runt omkring. Riktigt bra träning! jag fick dock använda kompassen vid ett tillfälle då det blev whiteout!


Kängor eller tennisskor?

Detta är en smaksak. Eftersom att leden är ganska stenig i vissa partier och du passerar en del bäckar och leriga områden så vandrar jag alltid i kängor med högt skaft (Lundhags Mira High). Jag brukar ha med mig tennisskor att vada i eller använda som after-hike skor. Ser dock många som går/springer i endast tennisskor. Så det funkar såklart! men räkna med att bli blöt om fötterna.


Finns mobiltäckning längst leden?

Täckningen är rätt dålig på vissa ställen. Du har täckning i Abisko (iallafall om du har Telia/Halebop) och sedan är det ingen signal förrän du kommer ner till Vakkotavare / Saltoluokta. Därefter är täckningen sisådär, den kommer och går. Längst södra kungsleden är täckningen OK.Kartor att använda:

1. Kebnekaisefjällen Abisko - Vakkotavare

2. Sarek & Padjelanda Vakkotavare - Kvikkjokk

3. Kvikkjokk - Ammarnäs

4. Ammarnäs - HemavanStugor du kommer att passera:

- Abisko Fjällstation (finns det mesta)

- Abiskojaure (proviant och bastu)

- Alesjaure (proviant och bastu)

- Tjäktja

- Sälka (proviant och bastu)

- Singi

- Kaitumjaure (proviant och bastu)

- Teusajaure (bastu)

- Vakkotavare (proviant)

- Saltoloukta Fjällstation (finns det mesta)

- Sitojaure

- Aktse (proviant)

- Pårte

- Kvikkjokk Fjällstation (finns det mesta)

- Vuonatjviken (stugby, finns liten försäljning och bastu)

- Jäckvik (Handlar'n)

- Pieljekaisestugan

- Adolfström (Handelsbod)

- Bäverholmen (Wärdhus och stugby.)

- Ammarnäs (Affär, Wärdshus, några matställen)

- Aigert (proviant, bastu)

- Serve (proviant)

- Tärnasjö (proviant, bastu)

- Syter (proviant)

- Viterskalet (proviant)

- Hemavan Vandrarhem (finns allt)Skicka matpaket:

Ett bra tips för att inte behöva bära med sig alltför mycket mat och köpa upp lagret i fjällstugorna är att

skicka ut matpaket i förväg för att sedan hämta ut dessa när man är på plats. Ring gärna innan du skickar och meddela fjällstationen om att ett paket kommer, samt nämn beräknad dag för uthämtning.Båtturer:

Längst leden kommer det en del vattendrag du inte kan undvika, då finns alternativet att antingen ro gratis eller betala en slant för att bli skjutsad över. Förutom vid ett ställe just innan Jäckvik, då måste du ro en kort sträcka. Här hänvisar jag till Waara World Wide's blogginlägg som sammanfattat detta mycket bra! Linnea och Erika som driver hemsidan vandrade även Gröna bandet och skidade hela Kungsleden 2016, så om du är intresserad utav något av det så kan jag varmt rekomendera att bläddra igenom deras blogg alternativt kontakta dom för bra tips!

I stolt samarbete med:

Repamera.se

© 2019 Ida Lindström