Treriksröset - Smygehuk

På cykel genom Sverige 2017

Kilpisjärvi - Smygehuk


Utan någon direkt erfarenhet utav långdistanscykling packade jag om mina nya cykelväskor ca 10 gånger innan jag var helt nöjd. Försökte förbereda mig genom att träna lite teknik på cykeln och förberedde mig så gott jag kunde.

I slutet av maj 2017 kickade jag igång detta cykelprojekt och trampade iväg med min päla från Kilpisjärvi. Denna dagen stod jag på höjden, de som varit i Kilpisjärvi vet vilken backe jag menar. Jag började resan i snöblandat regn och knappa plusgrader i en otrolig nedförsbacke. Resan jag planerat för i inte alltför länge hade nu äntligen startat.

Dag efter dag fick jag se Sverige tina upp från ett is och snötäckt norrland till svensk varm sommar i söder. Första halvan, ner till Östersund trampade jag på hela dagarna, sov i tält och njöt ganska mycket utav ensamheten. Efter Östersund och resterande sträcka träffade jag många vänner längst med vägen. Jag sov i någon stuga, umgicks, firade midsommar i Göteborg, dök i Lysekil och njöt till max. Från Kilpisjärvi och 216 mil senare landade jag till slut på Sveriges sydligaste punkt, Smygehuk.

Min första längre solotur på cykel och definitivt inte den sista!


Strax söder om Östersund genomförde jag en skypeintervju tillsammans med en av de som castar deltagare för "Robinson". Väl nere i Skövde tog jag en lite längre paus. Fick besök utav mina vänner från norr, fixade bostad (då jag skulle flytta tillbaka till Skövde under hösten) och åkte även till Stockholm t/r för en slutcasting och massa intervjuer för Robinson.


Trampade ned mot vackra västkusten och firade nyår med två fantastiska familjer där. Fortsatte längst med Västkusten innan jag vek av mot Malmö och bodde hos några vänner där. Här någonstans blev det klart för mig att jag ska få delta i Robinson. Min planerade tripp "6000km biking through Scandinavia" som skulle ta mig genom Sverige, Danmark och Norge fick jag pausa. Komma på en vit lögn.


Väl på plats i Smygehuk kände jag en stolthet över att, utan någon direkt erfarenhet och utan någon form av cykelsällskap lyckades trampa mig genom Sveriges vackra landskap - på egen hand.